Når er blogginnlegget «ferdig»?
Et gjesteinnlegg av
En oversettelse av «How we decide when a blog post is “done”», opprinnelig publisert 18. januar 2022 på openstrategypartners.com.
Det finnes ingen «perfekte» artikler – så hvordan vet du når du er ferdig? OSP bruker en sjekkliste før publisering for å svare på det spørsmålet.
Er tiden inne? Du har tatt de nødvendige rundene med redaktøren, gjort de endringene som måtte til og avsluttet alle kommentarene i Google Docs. Det kjennes som om innlegget ditt er ferdig, men innerst inne lurer du fortsatt: Er det virkelig klart? Kan det ikke fortsatt forbedres? Selvfølgelig kan det det, men det betyr ikke at du bør investere mer tid og penger på det. En klar prosess kan hjelpe. Her er de siste stegene OSPs team går igjennom før vi trykker på «Publiser».
Trenger du hjelp til å gå igjennom utkastene dine? Vi viser deg hvordan.
Les igjennom hele artikkelen
Les igjennom hele blogginlegget og motstå trangen til å fikse på enkeltord. (Det kan være lurt å skrive ut en kopi.) Å lese igjennom artikkelen fra begynnelse til slutt vil gi deg en følelse av hvordan teksten flyter og om du forstår hovedpunktene fra brief- eller orienteringsfasen. Pass på at hovedidéen er lett tilgjengelig. Skriv den ned på en digital eller fysisk huskelapp. Sjekk at overskriftene beskriver temaene de gjelder for. Når du er ferdig med gjennomlesingen bør du ha dekket disse punktene:
- Målgruppe
- Målgruppens ømme punkter
- Hovedbudskap
- Nøkkelord for søkemotoroptimalisering
- Oppfordringer til handling
Ring en venn
Det er begrenset hvor mange korrekturrunder du og redaktøren kan gå igjennom før dere mister overblikket. Spør en kollega som ikke har vært involvert i prosessen – og som kanskje passer til målgruppen – om å lese det og lytte til magefølelsen. Dette er ikke nok en korrekturrunde, men en sjekk for å høre om «ja, dette ser bra ut» eller «gjør en siste endring (og dette er hvorfor)».
Forhåndsvis på nettsiden
En fordel med å skrive på nett og publisere gjennom et publiseringssystem er at du kan forhåndsvise blogginnlegget før det publiseres. Noen ganger kan design og layout på siden gi deg en mulighet til å se forbedringsmuligheter eller steder hvor du bør legge inn illustrasjoner for å gjøre teksten mer tilgjengelig. Mange vil bruke telefonen for å lese artikkelen din, så husk å justere størrelsen på nettleservinduet for å sjekke om artikkelen ser bra ut på mindre skjermer.
Ta en siste gjennomgang
Noen ganger leder korrekturrunder også til nye feil. Se igjennom artikkelen en siste gang og korrekturles, slik at du ser at alt er som det skal være. Dette er et godt tidspunkt for å:
- Passe på at bildene er universelt tilgjengelige, med bildetekst og tekstalternativer
- Legge inn relevante lenker (og sjekke at de fungerer)
- Søkemotoroptimaliser nøkkelordene der det er mulig
- Legg inn klare oppfordringer til handlig (call-to-action, eller CTA)
Ikke vær redd
Når du har en god flyt frem til artikkelen er ferdig blir det å klikke på «Publiser»-knappen også mye lettere. Det er ikke sikkert prosessen er akkurat slik som vår, men hvis den gir deg tillit til det du gjør, er den også en bra prosess. Og husk: Hvis du bruker et publiseringssystem kan du alltid gå tilbake og gjøre forbedringer.
Foto: Ana Arantes/Pexels
Write comment
Comments
No Comments